فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1398)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین شفیع خانی*، مصطفی تقوی صفحات 5-18

    «برساختگی اجتماعی فناوری» عنوان نگرشی است که اگرچه در فضای مطالعات علم و فناوری مطرح شده اما بازتاب چشمگیری در حوزه فلسفه فناوری داشته است. این نظریه که مدعی تاثیر پررنگ جامعه در ساخت فناوری هاست، در امتداد نگاه جامعه شناسانه به علم و باور به برساختگی اجتماعی آن مطرح گردیده است. پینچ و بایکر، دو مبدع و مدافع اصلی نگرش باف (مخفف برساختگی اجتماعی فناوری)، در صدد آن برآمده اند که سه مفهوم «گروه های اجتماعی مرتبط»، «پایان یافتگی» و «انعطاف پذیری تفسیری» را که در جامعه شناسی علم به کار گرفته شده است، در جامعه شناسی فناوری (به طور خاص مصنوع فنی) به کار بگیرند. در این نوشتار به تبیین مدعای باورمندان به باف، انتقادات گوناگون وارد بر آن و نیز پاسخ هایی که حامیان باف به برخی از این انتقادات داده اند خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: برساختگی اجتماعی فناوری، فناوری، مصنوع فنی، نگرش سامانه ای، نگرش مهندسی ناهمگن
  • مهیار کریم خانی، امیر البدوی *، میثم کریم خانی صفحات 21-31

    دراین مقاله، هدف آن است تا ماهیت تکنولوژیکی شبکه هوشمندبرق رسانی مورد واکاوی قرار گیرد و دلایل کاربست آن تبیین شود. برای این منظور، ابتدا شبکه سنتی و هوشمندبرق رسانی به اختصار توضیح داده می شوند و تفاوت های آن ها بیان می گردد. سپس برای درک تحولات تاریخی تکنولوژی و بدست آوردن مبنایی برای تحلیل تحول شبکه برق از سنتی به هوشمند سعی شده تا به اختصار برخی از مهم ترین نظریات مطرح درخصوص تغییرو تحولات تکنولوژیکی مرور شوند. کنکاش وبررسی نظریات مرتبط با توضیح تحولات تکنولوژیکی با این هدف انجام می شود که با استفاده از آن ها چارچوبی برای تبیین ماهیت تکنولوژیکی شبکه هوشمندبرق رسانی حاصل شود و بتوان ازآن طریق ضرورت گذار از شبکه سنتی برق رسانی به شبکه هوشمندبرق رسانی را توضیح داد. با آگاهی از ماهیت تکنولوژیکی شبکه هوشمندبرق رسانی و بررسی نظریات مرتبط با تحولات تکنولوژیکی، درنهایت نتیجه گیری می شود که مفهوم بیرون زدگی وارونه توانایی بالایی در توضیح گذار تکنولوژیکی از شبکه سنتی برق رسانی به شبکه هوشمند دارد. درواقع، شبکه هوشمندبرق رسانی پاسخی تکنولوژیکی به فقدان زیرساخت های فنی برای کاربرد گسترده و انبوه تکنولوژی های جدید مانند تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر و خودروهای برقی است. هم چنین، در ادامه مقاله تشریح می شود که ایجاد و توسعه شبکه هوشمند برق رسانی از منظر اقتصاد سیاسی و زمینه سازی برای ایجاد فضاهای جدید جهت انباشت سرمایه نیز قابل توضیح است.

    کلیدواژگان: شبکه هوشمند، سیستم های اجتماعی-فنی، تحول تکنولوژیکی، بیرون زدگی وارونه
  • اکبر بهمنی، رضا زارع، مهدی عیسی آبادی* صفحات 33-44

    امروزه تفکر استراتژیک به عنوان برگی برنده در عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی شناخته شده و تاکید فراوانی می شود که کارکنان برای کارآمد شدن باید به ابزار مهمی به نام تفکر استراتژیک اثربخش مجهز شوند تا یادگیری سازمانی افزایش یافته و سرمایه فکری همراه با آن توسعه یابد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تفکر استراتژیک اثربخش بر یادگیری سازمانی و سرمایه فکری کارکنان تدوین شده است. روش پژوهش در این مطالعه توصیفی-پیمایشی است و داده ها به روش مطالعات کتابخانه ای برای مروری بر ادبیات تحقیق و در میدانی با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد گردآوری شدند و با استفاده از نرم افزار Spss 22 مورد تحلیل قرار گرفتند. روش نمونه گیری به کار رفته شیوه سرشماری است که کل جامعه به تعداد 86 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که تفکر استراتژیک اثربخش بر سرمایه فکری تاثیر مثبت و معنی داری در بین کارکنان دارد اما بر یادگیری سازمانی تاثیر معنی داری ندارد. پس مدیران با عمل به تفکر استراتژیک اثربخش و شاخص های پنج گانه آن می توانند توانایی و مهارت تفکر استراتژیک خود را بالا برده و توسعه ی سرمایه فکری آنان در سازمان کمک کنند.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک اثربخش، یادگیری سازمانی، سرمایه فکری
  • محمدرضا بهبودی*، رضا احمدی کهنعلی، آرزو قاسمی صفحات 45-58

    علیرغم تصویب و پیاده سازی برنامه های متعدد طی سال های گذشته در ایران، توفیق قابل ملاحظه ای در دولت الکترونیک حاصل نشده هست. لذا در این پژوهش سعی شده است موانع موفقیت کامل دولت الکترونیک از دید مسئولین دولتی و شهروندان بررسی و راهکارهایی برای موفقیت آن ارائه گردد. با توجه به ماهیت سوالات پژوهش، روش پژوهش کیفی و مطالعه عمیق جهت جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها اتخاذ شد. جامعه آماری تحقیق، مسئولین دستگاه های دولتی مرتبط با دولت الکترونیک و دفاتر ارائه دهنده خدمات الکترونیکی و شهروندان در استان هرمزگان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد و داده های حاصل از مصاحبه با روش 7 مرحله ای کلایزی و با استفاده از نرم افزارMAX QDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که موانع شناسایی شده از دید مسئولین به ترتیب اهمیت در پنج دسته؛ موانع انسانی، فنی- ساختاری، سیاسی- قانونی، اقتصادی و فرهنگی قرار می گیرد. موانع شناسایی شده از دید شهروندان نیز به ترتیب اهمیت در چهار دسته؛ موانع انسانی، فنی - ساختاری، اقتصادی و فرهنگی طبقه بندی شدند. نهایتا" راهکارهایی در این زمینه ارائه گردید.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، موانع موفقیت کامل، راهکارهای موفقیت، مطالعه کیفی
  • امیر امینی*، علیرضا علی نژاد صفحات 59-71

    کسب و کار الکترونیک از پیامدهای مهم انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات است که در دهه گذشته رشد بالایی را تجربه کرده است. با گسترش روز افزون حوزه کار تجارت الکترونیک، سرعت و کیفیت ارائه خدمات به مشتریان نیز بالا رفته است و این امر موجب شده تا شرکت ها کنترل بیشتری بر مولفه های کیفیت به منظور اطمینان از دقت و به هنگام بودن تحویل کالاها برای پاسخ گوی به نیازهای فزاینده مشتری ها داشته باشند و در نهایت رضایت آن ها را جلب کنند. به منظور پی ریزی یک سیستم ارزیابی موثر و هدفمند، ارزیابی عملکرد شبکه لجستیک در کسب وکار الکترونیک لازم می باشد. تحلیل پوششی داده ها یکی از تکنیک های قدرتمند مدیریتی است که ابزاری در اختیار مدیران قرار می دهد تا بتوانند به وسیله آن عملکرد شرکت خود را در قبال سایر رقبا محک زده و بر اساس نتایج آن برای آینده ای بهتر تصمیم گیری کنند. در این تحقیق روشی جدیدی جهت ارزیابی همکاری شبکه لجستیک در کسب وکار الکترونیک ارائه خواهد شد، که در آن از تکنیک DEA فازی استفاده می شود. بعد از معرفی دو مدل خوش بینانه و بدبینانه هرکدام از مدل ها حل شده است. در انتها، بکارگیری مدل با مثال عددی نشان داده شده است و تحلیل حساسیت پارامترهای ورودی و خروجی نیز انجام شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، لجستیک، کسب وکار الکترونیک، تحلیل پوششی داده های فازی
  • کیارش فرتاش* صفحات 73-91

    مطالعه حاضر به تحلیل ارتباط بین هزینه های تحقیق و توسعه (به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی) و بهره وری نیروی کار در کشورهای پیشرو از حیث جغرافیای اقتصادی پرداخته است. شواهد تجربی نشان می دهد که در بازه زمانی مورد مطالعه، رابطه ی مثبت و قوی بین هزینه های تحقیق و توسعه بخش دولتی و خصوصی وجود دارد. علاوه بر این هرگاه هزینه های تحقیق و توسعه بخش کسب و کار از هزینه های تحقیق و توسعه دولتی بیشتر شود، با ثابت ماندن بقیه عوامل ، بهره وری نیروی کار به سمت افزایش نیل می کند (بهینه سازی اقتصادی). به طور کلی اثر اصطکاک (رکود) بر افزایش بهره وری نیروی کار، عموما در کشورهایی مشاهده می شود که شدت تحقیق و توسعه عمدتا وابسته به هزینه کرد بخش دولتی در تحقیق و توسعه است. نتایج تحقیق حاضر، دلالت ها مفیدی جهت پشتیبانی اقتصاد سیاسی عقلائی تحقیق و توسعه در جهت بهبود رقابت پذیری کشورها در بازارهای به شدت متغیر و ناپایدار ارائه می کنند.

    کلیدواژگان: هزینه کرد تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، شدت تحقیق و توسعه، بهره وری نیروی کار، اقتصاد سیاسی تحقیق و توسعه
  • میثم آخیش جان*، مجتبی طاووسی، محسن دانایی فر صفحات 93-104

    یکی از مسائل مهم در نظام آموزش عالی، اشتغال هم زمان با تحصیل دانشجویان دکتری در خارج از دانشگاه است. در این خصوص، برنامه هایی در قالب حمایت از فعالیت تمام وقت دانشجویان دکتری با هدف تامین هزینه های معیشتی آنها اجرا می شود. در این مقاله آمار، زمینه ها و مطالعات تطبیقی برنامه های حمایتی جهت تامین هزینه های معیشتی به منظور جلوگیری از اشتغال در کارهای نامرتبط در خارج از دانشگاه و تقویت حضور و انجام فعالیت پژوهشی تمام وقت دانشجویان دکتری در دانشگاه مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر نوع، کاربرد و شیوه گردآوری و تحلیل داده ها، توصیفی می باشد. مطالعه تطبیقی در کشورهای منتخب انجام و تاثیر سیاست های حمایت های مالی از دانشجویان دکتری بر ارتقای بهره وری آنان بررسی شده و همچنین سیاست ها و قوانین مرتبطی در این خصوص در شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت عتف، وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که تصویب و اجرا شده، بررسی و با مرور مصوبات و نحوه اجرایی سازی آن ها، تصویر کلانی از قوانین حاصل شده است. بررسی ها نشان می دهد که حمایت های مالی از دانشجویان دکتری از طریق افزایش حضور دانشجویان دکتری در مراکز پژوهشی و کاهش اشتغال آنان در کارهای غیرمرتبط می تواند سبب افزایش بهره وری آن ها در دوران تحصیل گردد.

    کلیدواژگان: دانشجویان دوره دکتری، تامین هزینه های تحصیلی و معیشتی، ارتقای بهره وری
|
  • Mohammad Amin Shafikhani *, Mostafa Taqavi Pages 5-18

    However “The Social Construction of Technology (SCOT)” is the title of an approach in the domain of Science and Technology Studies (STS), it has an important effect on the philosophy of technology. This approach that insists on the role of society in the construction of technologies, is based on the sociology of science and the social construction of it. T. J. Pinch and W. E. Bijker, two creators and defenders of SCOT’s approach, was tried to transform three conceptions, “relevant social groups”, “interpretative flexibility” and “closure” that was used in sociology of science, to sociology of technology. In this paper, we explain SCOT’s approach, critics on it and some of it’s defenders replies to these critics.

    Keywords: The Social Construction of Technology, Technology, Technical Artefacts, systems approach, heterogeneous engineering approach
  • Mahyar Karimkhani, Amir Albadvi *, Meisam Karimkhani Pages 21-31

    This paper is aimed at dissecting the technological nature of the smart power grid and explaining the origins of its emergence. For this purpose, firstly, the conventional and smart power grid are briefly explained and secondly their differences are described. Then, in order for providing a basis for analyzing the transformation of the power grid from the conventional to the smart one, the theories describing technological changes are reviewed. After that, the best theory which explained the technological nature of the smart power grid is selected. It provides a framework for determining the transition from conventional to smart power grid. It is explained that reverse salient concept has a very good capability for determining the foundations and necessities of smart power grid. It will be discussed that smart power grid is a response to incapability of current power infrastructure in facilitating the mass application of new technologies such as electric vehicles and renewable technologies (solar panel, wind turbine, etc.). Also, it is claimed that the emergence of smart power grid can be attributed to the necessity of finding new spaces for capital accumulation.

    Keywords: smart grid, Sociotechnical systems, Technological change, Reverse salient
  • Akbar Bahmani, Reza Zare, Mehdi Esaabadi * Pages 33-44

    Strategic thinking is now recognized as a winner in many different economic and social fields, and the emphasis is placed on the need for staff to be equipped with an important tool called effective strategic thinking in order to enhance organizational learning and expand intellectual capital with it. This research was designed to investigate the effect of effective strategic thinking on organizational learning and intellectual capital of employees. The research method was descriptive-survey. Data were collected by a library study method for reviewing the literature and field research using three standard questionnaires and analyzed by SPSS software 22. The sampling method used is a census method that the total population of 86 people was considered as a statistical sample. Findings of the research show that effective strategic thinking on intellectual capital has a positive and significant effect among employees of Qom province planning and management organization, but it has no significant effect on organizational learning. So, managers with effective strategic thinking and their five-dimensional indicators can enhance their strategic thinking ability and skill and help develop their intellectual capital in the organization.

    Keywords: Effective Strategic Thinking, Organizational Learning, Intellectual Capital
  • Mohammadreza Behboudi *, Reza Ahmadi Kahneali, Arezoo Ghasemi Pages 45-58

    In Iran E-government project has been started many years ago, but due to some barriers or challenges, still is not a successful program. In this study, we try to identify the cause of e-government failure and introduce some solutions. Since both the government and citizens in e-government as providers and users of these services are important; accordingly, this research, studies e-government barriers from the both perspective of authorities and citizens. An in-depth qualitative research method was conducted to answer research questions. 30 semi-structured interviews were conducted with governmental authorities and private offices provider of e–government services and citizens in Hormozgan province. Collected data was analyzed by using the 7 step of Colaizzi's method with help of MAXQDA software. The findings showed that barriers from the perspective of authorities are in 5 categories including human barriers, technical-structural barriers, economical barriers, political–legal barriers and cultural barriers. The identified barriers from the perspective of citizens were classified into 4 classes in order of importance embraces human barriers, technical-structural barriers, cultural barriers and economical barriers. Ultimately, some useful solutions were presented to overcome these barriers.

    Keywords: electronic government, barriers complete success, success strategies, qualitative research
  • Amir Amini *, Alireza Alinezhad Pages 59-71

    Electronic business is one of the major implications of ICT revolution that has experienced high growth over the past decade. With the expansion of e-commerce, the speed and quality of customer service has also increased which forced companies to control quality components more and ensure the accuracy and timeliness of delivery of goods to meet the growing needs of customers and ultimately their satisfaction. The use of electronic business in business activities requires attention to a series of exogenous and exogenous factors affecting it. Therefore, in order to develop an effective and targeted evaluation system, an assessment of performance of logistics network in the electronic business is required. Data Envelopment Analysis is one of the powerful management techniques that provide managers with tools that can benchmark their company's performance compared with other competitors and decide for future prospects based on its results. In this study, using fuzzy DEA a new method for evaluating the logistics network collaboration in an e-business will be presented. After introducing two optimistic and pessimistic models both of them are solved. Finally, the application of the model is shown with numerical example and the sensitivity analysis of the input and output parameters is also performed.

    Keywords: Performance Evaluation, Logistics, E- Business, Fuzzy Data Envelopment Analysis
  • Kiarash Fartash * Pages 73-91

    The study here analyzes the association between R&D expenditure (as % of GDP) and labor productivity across leading geo-economic players. Empirical evidence seems to show, during the period of analysis, a strong positive association between public and private R&D expenditure. In addition, when R&D spending of business enterprise sector exceeds R&D spending of government sector, the labor productivity tends to growth (economic optimization), ceteris paribus. In general, effects of friction (inertia) on labor productivity growth are displayed by countries whose R&D intensity is driven mainly by R&D expenditure of government sector. Results provide fruitful implications that can support a rational political economy of R&D in order to foster the competitiveness of countries in fast-changing and turbulent markets.

    Keywords: R&D Expenditure, R&D Investment, R&D Intensity, labor productivity, Political Economy of R&D
  • Meysam Akhishjan *, Mojtaba Tavousi, Mohsen Danaeifa Pages 93-104

    In the field of policy making for the higher education system, one of the main issues is the employment of the PhD students in the jobs outside of the university, which in some cases harm the duties and research activities of PhD students and reduce the productivity of them and extend the PhD program period time. The aim of this paper is to study the support systems and policies for providing livelihood costs of the PhD students in order to prevent their employment in unrelated work outside the university and strengthen their attendance and full-time research activity at the university. Relevant policies and laws have been enacted and implemented in this regard in the supreme council of cultural revolution (SCCR), ministry of research and technology (MSRT), Ministry of Health and Medical Education (MOHME) and vice-Presidency for Science and Technology (VPST). In the beginning, a comparative study has been done in the selected countries. In the following, by reviewing resolutions and their implementation approaches, a large picture of laws is presented. In the end, some policies and measures have been proposed for Iran.

    Keywords: phd students, providing educational, livelihood fees, improving productivity